Ootame külla, keskuses on mõõdukalt külastajaid.

Poed 10-21, P 10-19

Rimi 8–22

Majaplaan Otsi

Ülemiste keskuses katsetatakse Euroopas esimesena kartongpakendite tagastamist

21.09.2021

Toiduainete töötlemise ja pakendamislahenduste ettevõte Tetra Pak käivitas Tallinnas Ülemiste keskuses pilootprojekti, mille käigus tutvustatakse tarbijatele uudset kartongpakendite tagastussüsteemi, Tallinna pilootprojekt on esimene omataoline Euroopas.

Tetra Paki Balti riikide võtmekliendihalduri Maija Baumane sõnul töötab kogumisautomaat samamoodi nagu tavaline pakendi tagastusautomaat: inimene kogub tühjad kokkusurumata joogipakendid kodus kokku ning viib need automaati, kus masin pakendi tuvastab ja edasise taaskasutuse tarbeks sorteerib.

Kogumisautomaat võtab vastu kõiki kartongpakendeid, olenemata nende tootjast, kujust, suurusest või tootest.

Baumane sõnul saab kasutatud kartongpakenditest pärast ümbertöötlemist väärtuslik tooraine, kuid praeguseni ei ole olnud ideaalset süsteemi kartongpakendite kogumiseks ja ümbertöötlusesse suunamiseks.

«Kuna paber on väga vastupidav taastuv materjal, siis saab paberikiude rohkem kui seitse korda taaskasutada. Ümbertöötlemine võimaldab taaskasutada ka muid pakendiosi nagu plast- ja alumiiniumkihid. Pärast ümbertöötlemist saab kartongpakenditest toota näiteks pappkarpe ja salvrätikuid. Plast- ja alumiiniumkihtidest saab aga valmistada katusekive, paneele või kaubaaluseid,» ütles Baumane.

Tetra Pak on oma Põhja-Euroopa peakontoris Rootsis läbi viinud kolmekuuse prooviprojekti, kus Tetra Paki töötajad tagastasid üle 30 000 kartongpakendi. «Hoolimata lühikesest testperioodist saab kinnitada, et kartongpakendite kogumine tänapäevaste tagastusautomaatidega on tõhus ja loob võimekuse liigiti kogutud materjali efektiivselt väärindada,» ütles RVM Systemsi esindaja Tarmo Koreinik.

Tagastusautomaat asub Ülemiste keskuse tagaosas taara vastuvõtupunktis. Eraldi sissepääsuga taarapunkti juures on ka lühiajaline parkimiskoht, mis on reserveeritud vastuvõtupunkti kasutajatele.


Uudised

30.04.2024

Tõeline inetu pardipoja lugu. Ülemiste keskus on turult välja surunud kaks megaplaani

Kui ei oleks olnud nelja Eesti suurettevõtjat, siis ei oleks Ülemiste keskust sellisel kujul võib-olla olemaski.
Loe edasi
29.04.2024

Tiia Nõmm: rohelise mõtteviisi juurutamisel tuleb inspireerida ja nügida, aga ei tohi inimestele närvidele käia!

Ülemiste keskus ei ole keskkonnasõbralik ainult paberil, vaid looduse hoidmise nimel teeb iga päev tööd nii tehisintellekt, usin mesilaspere kui ka keskuse juhtkond, kes soovib, et kunagisest rä...
Loe edasi
24.04.2024

Ülemiste pikaaegne töötaja: ma olen meie keskuse fänn!

Eesti üks suuremaid kaubanduskeskusi Ülemiste keskus avati 20 aastat tagasi, Euronics koos sellega.
Loe edasi
Vaata kõiki uudiseid

Kuidas meie juurde tulla

Linnaliinibussid nr 2, 7, 15, 45, 49, 64, 65

Tramm nr 2 ja nr 4 (Lähim peatus „Majaka põik“)

Rongiga peatusesse “Ülemiste”

Väliparklas, parkimismajas ja maa-aluses parklas saab tasuta parkida viis tundi, seejärel muutub parkimine tasuliseks.

Keskuse juures asuvad turvalised Bikeep rattaparklad

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.